Kinderwens

Als er een actieve kinderwens ontstaat is dat tegenwoordig meestal heel erg gepland. Het is goed om je te realiseren dat niet iedereen binnen een paar maanden zwanger is.

Een normale menstruatiecyclus heeft gemiddeld een lengte van 28 dagen en kan variƫren van 21-35 dagen. 14 dagen voor de verwachte menstruatie vindt meestal de eisprong plaats, de meeste vrouwen hebben een vruchtbare periode tussen de 10e en 17e dag van de menstruele cyclus, gerekend vanaf de eerste dag van je menstruatie.

Heb je een korte of een langere cyclus dan verschuift die vruchtbare periode een aantal dagen naar voren of naar achteren in je menstruatiecyclus. Ovulatietesten zijn niet altijd betrouwbaar en het gebruik er van leidt niet tot meer zwangerschappen.

Wat is de kans op zwangerschap? Ongeveer 20% per menstruatiecyclus en na 1 jaar is ongeveer 80% zwanger. Regelmatig seks hebben in je vruchtbare periode (ongeveer drie keer in die week) is belangrijker dan dat je precies seks hebt op de ovulatiedag. Spermacellen overleven wel enkele dagen, een eicel maar een aantal uur. Ook is het verstandig niet elke dag seks te hebben, maar maximaal om de dag om de spermakwaliteit op peil te houden.

Ook als het na een jaar nog niet is gelukt om zwanger te worden, is de kans op zwangerschap bij de meeste paren nog erg groot. Het heeft alleen zin om onderzoeken naar vruchtbaarheidsproblemen te laten doen als je ook echt al langer dan een jaar bezig bent, tenzij je menstruatiecyclus volstrekt onregelmatig is, de lengte meer dan 40 dagen is of als er bijzondere medische omstandigheden zijn. Dit overleg je met je huisarts.
Terug
Kinderwens
Zwanger
Bevallen
Kraamtijd