Pijnverlichting

Het geboorteproces verloopt niet pijnloos. Er zijn verschillende mogelijkheden om de pijn te verlichten.

Mogelijkheden voor verlichting van de pijn

Op eigen kracht en zonder medicijnen
  • Verzet je niet tegen de pijn. Als je dat doet komt er meer adrenaline in je lichaam vrij waardoor de ontsluiting minder snel gaat en de pijn juist langer duurt. Zorg voor voldoende energie.
  • Probeer af en toe iets te eten en voldoende te drinken. Denk aan biscuits, druivensuiker, crackers, een banaan of yoghurt.
  • Warm water zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen. Je kunt bijvoorbeeld een douche nemen of in bad gaan. Door warmte kun je makkelijker ontspannen. Zorg dat de ruimte waarin jij verblijft behaaglijk warm is.
  • Blijf actief tijdens de weeën. Beweging helpt je kindje te laten indalen. Maak schommelende of wiegende bewegingen met je lichaam, in het ritme van je ademhaling.
  • Probeer verschillende houdingen uit.
  • Een massage van de rug bij het bekken of van de benen kan helpen de pijn van de weeën te verzachten. Massage is eigenlijk vooral hard drukken op de zere plek laag in je rug.
  • Positief denken is goed voor je zelfvertrouwen en helpt je beter te ontspannen.
Er is de mogelijkheid om voor tijdens je bevalling een TENS-apparaat te huren. TENS staat voor transcutaneous electrical nerve stimulation (het, door de huid, elektrische prikkelen van zenuwen). Door stroomstootjes via vier electroden, die op de huid van je rug zijn aangebracht, wordt het verzenden van de pijnprikkels naar je hersenen verminderd. De intensiteit van de pijn wordt minder.
 
Pijnverlichting of -bestrijding door medicijnen
Dit kan alleen in het ziekenhuis. Voorbeelden zijn een zogenaamde ruggenprik (epidurale analgesie), een pethidine-injectie in een spier of het toedienen van remifentanil via een infuus. Meer informatie.

Er zijn ook alternatieve behandelingen
Bijvoorbeeld acupunctuur, hypnose, aromatherapie (geurbehandeling), waterinjecties en acupressuur.

Ben je geïnteresseerd in pijnverlichting of wil je weten wat voor- en nadelen van de verschillende methoden zijn? Vraag dat dan aan je verloskundige of je gynaecoloog.
Terug
Kinderwens
Zwanger
Bevallen
Kraamtijd