Voedingsadviezen en levensstijl

Er komen steeds meer inzichten hoe belangrijk je levensstijl is voor je gezondheid. Dit geldt in nog grotere mate wanneer je zwanger bent, en zeker ook als je zwanger wilt worden.

Leeftijd en zwangerschap
Naarmate een vrouw ouder wordt, wordt de kans op zwangerschap kleiner. Boven de 40 jaar is de kans op een zwangerschap nog maar 30%, boven de 45 jaar < 5%. Vruchtbaarheidsbehandelingen worden ook minder succesvol naarmate je ouder bent en zijn dus geen oplossing voor het probleem van de leeftijd. Naarmate je ouder wordt, neemt ook de kans op een miskraam toe. Dit hangt samen met de toename in chromosoomafwijkingen bij de foetus (zoals het downsyndroom). Hier kan je onderzoek naar laten doen als je zwanger bent (www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl). Kortom, de optimale leeftijd om met je kinderwens te beginnen is < 30 jaar.

Gewicht en zwangerschap
Een gezond gewicht is belangrijk voor het zwanger worden maar ook voor het gezond zwanger zijn en een gezond kind krijgen. Een te laag lichaamsgewicht bij je -lengte (BMI < 19) en een te hoog gewicht bij je lengte (BMI > 30) maken het lastiger om zwanger te worden en kunnen ook zorgen voor complicaties in de zwangerschap.

Roken en zwangerschap
Het wordt afgeraden om te roken als je zwanger wilt worden, het leidt tot verminderde vruchtbaarheid en geeft een groter risico op miskramen, groeivertraging en placentaproblemen.

Alcohol/drugs en zwangerschap
Ook wordt het afgeraden om drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Wanneer je al alcohol gebruikt voor de zwangerschap doe het dan in beperkte mate en stop met drinken in de zwangerschap.

Voeding/lichaamsbeweging en zwangerschap
Gezonde en afwisselende voeding (www.voedingscentrum.nl), regelmatig eten en voldoende lichaamsbeweging zijn ook heel belangrijk. Bepaalde voedingsstoffen kun je beter met mate eten of drinken zoals cafeïne (zit ook in cola en in zwarte thee), minder dan vier eenheden per dag. Gebruik ook drop met mate. Vis is weer heel gezond, met name de vette vissen zoals haring, makreel en paling. Zalm en tonijn weer niet te vaak. Als je gewend bent om pittig te eten, hoef je dat niet te laten als je zwanger wilt worden. Ook is sporten heel gezond, ook als je al zwanger bent. Met name als je al gewend was om bepaalde sporten uit te oefenen, kun je daar nog best lang mee doorgaan tijdens je zwangerschap. Hoe fitter je bent, hoe beter je de zwangerschap ook doorkomt.
Terug
Kinderwens
Zwanger
Bevallen
Kraamtijd