Gezond leven

De manier waarop je leeft, eet en beweegt, heeft invloed op je baby. Het is dus belangrijk hierop te letten.

Voeding
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig. Verse groenten en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen, mineralen en vezels. Was groente en fruit goed voor het eten. Bak en braad al het vlees goed door (dus niet rosé gebraden), zodat bacteriën en parasieten niet blijven leven.

Lever en sommige andere leverproducten bevatten hoge concentraties vitamine A waardoor het eten hiervan schadelijk kan zijn voor het kind. Eet daarom geen gebakken lever. Eet ook geen harde en zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt. Het gevaar bij rauwe melk is de aanwezigheid van de Listeria-bacterie. Als een kaas van rauwe melk is gemaakt staat op de verpakking au lait cru of ‘gemaakt van rauwe melk’. Dezelfde Listeria-bacterie kan zich ook bevinden in rauw gevogelte, rauwe en gerookte vis (bijvoorbeeld gerookte zalm) en gedroogde worsten (parmaham, droge worstjes). Het is dan ook raadzaam deze producten niet te gebruiken. Als je gerookte vis wilt eten, koop deze dan niet voorverpakt maar vers. Rauw of onvoldoende verhit vlees (van geit, koe, lam, schaap of koe) zoals in filet américain, ossenworst en tartaar kan schadelijk zijn voor het kind. Deze producten zouden sporen kunnen bevatten van de toxoplasmoseparasiet. Verhit dit vlees door en door totdat het goed gaar is. De toxoplasmoseparasiet kan ook in uitwerpselen van katten zitten. Laat daarom de kattenbak verschonen door iemand anders. Indien je in de tuin wilt werken doe dit dan met handschoenen aan.

Als je meer wilt weten over voeding tijdens de zwangerschap kun je kijken op de site van het Voedingscentrum.

Alcohol, roken en drugs
Roken tijdens de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook vaak verblijven in een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Die stoffen kunnen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek en daardoor voor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor groeit het kind minder goed. Kinderen van rokende moeders kunnen een lager geboortegewicht hebben en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze zijn hierdoor kwetsbaarder.

Tijdens de eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn ook aanwijzingen dat wiegendood meer voorkomt als er in de buurt van het kind wordt gerookt. Beide aanstaande ouders worden dan ook geadviseerd te stoppen met roken en aan de zwangere is het advies rokerige ruimten zoveel mogelijk te verwijden. Als je ondersteuning nodig hebt bij het stoppen met roken, dan kun je dit bespreken met ons.

Het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Als je softdrugs (marihuana/wiet en hasj) gebruikt, kan dat nadelige gevolgen hebben voor je baby. Dat effect wordt versterkt als je softdrugs combineert met alcohol of tabak. Harddrugs, zoals cocaïne, ecstasy (XTC) en heroïne zijn gevaarlijk voor een ongeboren kind. Afhankelijk van de soort drugs kan je kind een aangeboren afwijking, ontwenningsverschijnselen of een ontwikkelingsstoornis krijgen. Als je harddrugs gebruikt, kan stoppen tijdens de zwangerschap ook ontwenningsverschijnselen bij het ongeboren kind veroorzaken. Overleg met ons wanneer je wilt stoppen.

Als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft, wordt afgeraden om alcohol te gebruiken. Alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het is op dit moment onzeker hoeveel alcohol tot een probleem kan leiden. Wel is bekend dat alcohol soms in kleine hoeveelheden al schadelijk kan zijn. Kijk voor meer informatie op www.alcoholenzwangerschap.nl of www.stap.nl.

Werk
De werkomstandigheden kunnen per baan erg verschillen. Daarom zijn er diverse regelingen voor zwangeren en pas bevallen werkneemsters. Sommige werkomstandigheden brengen risico’s met zich mee. Denk aan zwaar lichamelijk werk (veel tillen en staan), werken met gevaarlijke chemische stoffen of met röntgenstraling.

Het kan zijn dat je werk tijdens de zwangerschap tijdelijk moet worden aangepast. Bespreek deze situaties altijd met je werkgever. Dat geldt ook als je onregelmatig werkt bijvoorbeeld in de zorg of in ploegendienst. Tijdens de zwangerschap gelden aangepaste regels voor onregelmatig werk. Soms is overleg met een arbo-arts nodig. Meer informatie.
 

Sporten
Eigenlijk is bewegen overal goed voor. Voor de bloedsomloop, de conditie en het uithoudingsvermogen. Blijf dus de hele zwangerschap door bewegen. Vooral de 'normale bewegingen', zoals wandelen en fietsen, zijn gezond. In de eerste helft van je zwangerschap kun je in principe ook de meeste sporten gewoon blijven beoefenen. Het is wel goed op een aantal dingen te letten. Zeker als de buik dikker wordt, kost elke beweging meer inspanning. Wanneer je voelt dat je sneller moe wordt, rust dan ook wat eerder. Neem ook voldoende te drinken. Heb je na het sporten veel last van harde buiken of buikpijn, dan is dat een teken van je lichaam dat je te actief bent geweest.

Sporten die vanaf 20 weken zwangerschap worden afgeraden zijn sporten die risico’s opleveren; zoals paardrijden, vechtsporten, skiën of contactsporten (voetbal, hockey, volleybal). Duiken met een compressietank is tijdens de zwangerschap niet verstandig.
Terug
Kinderwens
Zwanger
Bevallen
Kraamtijd