Klachten in de zwangerschap

In je zwangerschap kun je last hebben van verschillende klachten. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende klachten. Ook lees je hier informatie over wat je zou kunnen doen als je last hebt van deze klachten en wanneer je contact op moet nemen.

Aambeien
Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaker voor. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Het is belangrijk om je ontlasting zo soepel mogelijk te houden, door voldoende te drinken (minimaal 1,5–2 liter vocht per dag) en vezelrijk te eten (bruin brood, groente, fruit). Probeer ook niet te lang op het toilet te zitten en niet te veel te persen. Mochten de aambeien erg veel klachten geven, adviseren wij een verzachtende zalf te gebruiken.

Bloedverlies
Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals innesteling van de vrucht in het baarmoederslijmvlies of een wondje aan de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies. Als je je zorgen maakt, neem dan gerust contact met ons op. Helderrood bloedverlies vanaf 16 weken zwangerschap is altijd reden om contact met ons op te nemen.

Bloedneus en tandvleesbloedingen
In je zwangerschap worden slijmvliezen, zoals aan de binnenkant van je neus en je mond, beter doorbloed. Hierdoor gaat het makkelijker bloeden, bijvoorbeeld bij het snuiten van je neus of het tandenpoetsen. Dit is geheel onschuldig. Zorg voor een goede mondhygiëne en laat eventuele tandvleesontstekingen behandelen bij de tandarts.

Maagzuur
Sommige zwangeren hebben last van maagzuur. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen deze klacht verergeren, zoals koffie, sinaasappelsap, vet eten en koolzuurhoudende vloeistoffen. Als je last hebt van maagzuur, kun je deze voedingsmiddelen beter vermijden. De maagzuurremmers die je kunt kopen zonder recept mag je volgens de aangegeven dosering gebruiken en kunnen de klachten verlichten. Houden de klachten aan, bespreek dit dan met ons.

Emoties tijdens de zwangerschap
Voor de meeste mensen is de zwangerschap een periode met grote veranderingen. Zwangerschap gaat gepaard met veel verschillende, soms wisselende emoties voor jou en je partner. Dit kunnen positieve en negatieve emoties zijn. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je ze bespreekt. Voel je vrij om deze emoties met ons te bespreken, of met iemand uit je omgeving.

‘Harde buiken’
Tijdens je zwangerschap kun je ervaren, dat je baarmoeder hard aanvoelt. De baarmoeder is een spier die zo nu en dan samentrekt, die samentrekkingen worden ook wel ‘harde buiken’ genoemd. Deze spiersamentrekkingen zijn pijnloos, voelen soms wel ongemakkelijk en komen onregelmatig voor. Dit is een normaal verschijnsel en deze samentrekkingen leiden niet tot openen (ontsluiting) van de baarmoedermond.

Vanaf 36 weken zwangerschap komen harde buiken wat vaker voor. Dit is ter voorbereiding op de bevalling. Als de harde buiken pijnlijk worden en in een regelmatig patroon komen (bijvoorbeeld iedere 10 minuten een harde buik) neem dan contact met ons op.
Harde buiken kunnen het gevolg zijn van drukte en lichamelijke inspanning, maar kunnen ook voorkomen bij een blaasontsteking of zijn in het ergste geval een teken dat een vroeggeboorte dreigt.

Hartkloppingen en kortademigheid
In de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe. Hierdoor moet je hart harder werken om al het bloed rond te pompen en dit kun je merken in de vorm van hartkloppingen. Ook kun je last krijgen van kortademigheid. Zeker aan het einde van de zwangerschap komt dit voor, door de groei van je kind komen jouw longen meer in de verdrukking. Heb je heel veel last van hartkloppingen of kortademigheid, neem dan contact op met ons of je huisarts.

Jeuk
Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van jeuk. Op de buik kan dit voorkomen door het rekken van de huid omdat de baarmoeder groter wordt. Zwangerschapshormonen kunnen ook voor jeuk zorgen over het hele lichaam. Om de jeukklachten te verminderen kun je de huid insmeren met een verkoelende mentholgel. Deze jeuk verdwijnt weer snel na de bevalling. Heb je jeuk op handpalmen of voetzolen of is de jeuk extreem, neem dan contact met ons op.

Misselijkheid
Vooral in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de hormonale veranderingen. Niet eten maakt de misselijkheid meestal erger. Begin daarom de dag met een licht ontbijt, het liefst al voordat je opstaat. Probeer daarna het eten te verdelen in kleine, lichte maaltijden, zodat je maag altijd een beetje is gevuld. Vermijd vet en sterk gekruid eten. Als bovenstaande adviezen niet voldoende helpen of je houdt helemaal niets binnen, neem dan contact op met ons of met je huisarts.

Vermoeidheid
Vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap kun je moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door veranderingen van je hormonen. Het komt zelden voor dat bloedarmoede de oorzaak is van de moeheid. De hoogte van het hemoglobine weerspiegelt het ijzergehalte en wordt tijdens de zwangerschap twee keer bepaald; bij de eerste controle en rond een zwangerschapsduur van 30 weken. Bij klachten van ernstige vermoeidheid wordt het hemoglobine frequenter bepaald.

Moeizame ontlasting
Onder invloed van het hormoon progesteron werken de darmen in de zwangerschap trager. Ontlasting wordt hierdoor harder en komt minder vaak. Dit wordt ook wel obstipatie genoemd. Adviezen bij obstipatie zijn: eet vezelrijke voeding (bruin brood, rauwkost, fruit, sinaasappels, kiwi’s, pruimen), drink minimaal 1,5–2 liter vocht per dag en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Leiden de bovenstaande adviezen niet tot zachtere en frequentere ontlasting, dan kun je bijvoorbeeld nog zemelen en gedroogde vruchten proberen. Vraag ons bij ernstige obstipatie om advies.

Pigmentvlekken
In je zwangerschap neemt je pigmentatie toe onder invloed van de hormonale veranderingen. Een donker streepje wordt zichtbaar in je buikhuid tussen schaambeen en navel; de linea nigra. Ook je tepels worden donkerder onder invloed van die hormonale veranderingen. Door de zon kunnen er bruine vlekken in je gezicht ontstaan; het zogenaamde zwangerschapsmasker. Na de zwangerschap verdwijnen deze pigmentaties meestal vanzelf. Soms kan een zwangerschapsmasker, in mindere mate, blijvend zijn. Bescherm bij overmatige zon je huid met zonnebrandcrème.

Plassen
Naarmate de baarmoeder groter wordt, komt er meer druk op de blaas waardoor je tijdens de zwangerschap vaker zult moeten plassen. Dit is een normaal verschijnsel.

Je bent als zwangere meer vatbaar voor een urineweginfectie omdat de urine ‘zoeter’ is en de urinebuis wijder wordt door hormonale veranderingen. Bacteriën komen dan makkelijker binnen en kunnen in die zoete omgeving gemakkelijker groeien.

Heb je klachten van frequent plassen in combinatie met pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een zeurende pijn onder in je buik of harde buiken, neem dan contact op met ons. Wij luisteren naar en noteren je klachten en kunnen dan adviseren je urine voor onderzoek naar de huisarts te brengen. Wanneer de huisarts een blaasontsteking vaststelt, zal deze worden behandeld met een antibioticum.

Rug- of bekkenklachten
Tijdens de zwangerschap veranderen je gewicht en je houding door de groei van de baarmoeder. Bekkengewrichten worden onder invloed van hormonen meer beweeglijk als voorbereiding op de bevalling. Hierdoor kunnen lage rugklachten ontstaan, maar ook pijn ontstaan in het schaambeen en de bovenbenen. Een goede houding kan de klachten verminderen. Bewegen is goed. Wissel zitten, staan en lopen regelmatig af. Zorg dat je bij het bukken of tillen je knieën buigt en loop niet op schoenen met (te) hoge hakken. Geef je onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als je uit bed komt, eerst op je zij en druk dan jezelf met je armen zijwaarts omhoog.

Werken bovenstaande adviezen niet voldoende, neem dan contact met ons op. Afhankelijk van je klachten kunnen wij je adviseren een fysiotherapeut of een andere professional te raadplegen.

Spataderen
Een spatader is een verwijding van het bloedvat en ontstaat meestal door een verhoogde druk in die ader. In de zwangerschap ontstaan (of verergeren bestaande) spataderen sneller. Dit komt omdat zwangeren onder invloed van hormonen slappere vaatwanden krijgen. Tijdens de zwangerschap is meer bloed in de circulatie aanwezig en ontstaat een verhoogde druk in de vaten door een vertraagde afvoer van het bloed. Spataderen komen voornamelijk in de benen voor, maar kunnen ook in schaamlippen voorkomen. Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af. Om de klachten te verminderen is het belangrijk regelmatig te bewegen en lang staan en zitten te vermijden. Leg je benen tijdens een rustmoment omhoog. Ook het dragen van aangemeten, elastische (steun)kousen helpen de klachten van spataderen te verminderen.

Vaginale afscheiding
In de zwangerschap maken de vagina en de baarmoedermond meer afscheiding aan. Dit komt omdat deze nu nog meer worden doorbloed. De afscheiding is normaal gesproken reukloos, helder of witgeel van kleur en ‘waterig’ dik.

Neem contact op met ons of je huisarts als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft of als je jeuk, pijn of een branderig gevoel hebt. De aanwezigheid van een bacterie of een schimmel kan deze klachten veroorzaken. De klachten kunnen tijdens de zwangerschap meestal goed behandeld worden.

Vasthouden van vocht
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast, je krijgt dikke voeten, enkels en vingers. Dit komt omdat er meer vocht in de bloedbaan aanwezig is. In de zwangerschap treedt dit vocht sneller buiten die bloedbaan en komt in het weefsel terecht. Daarnaast zorgt het gewicht van de zwangere buik ervoor, dat het vocht in de benen minder gemakkelijk terug de bloedbaan in kan. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren. Als je vocht vasthoudt is het belangrijk voldoende te drinken, minimaal 1,5–2 liter. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Leg bij een rustmoment je benen wat hoger. Het voeteneinde van je bed kun je ook iets verhogen door een kussen onder je matras te leggen. Na de bevalling zal het vocht weer worden opgenomen in de bloedbaan en plas je het overtollige vocht uit.
Terug
Kinderwens
Zwanger
Bevallen
Kraamtijd