Wat te regelen

Tijdens je zwangerschap zijn een aantal dingen belangrijk om te regelen.

Kraamzorg
De kraamverzorgende assisteert bij de thuisbevalling en voert tijdens het kraambed de controles van moeder en kind uit. Zij is er gedurende acht dagen om je te helpen met de verzorging van je kind, je uitleg te geven over bijvoorbeeld borst- of kunstvoeding en geeft praktische adviezen. Zij noteert alles in een zorgdossier en neemt contact met de verloskundige op bij afwijkingen. Voor goede zorg bij de thuisbevalling en in het kraambed is een kraamverzorgende onmisbaar. Wanneer blijkt dat je meer zorg nodig hebt dan de standaard acht dagen, is het mogelijk dat de verloskundige de kraamzorg verlengt tot de tiende dag.

Kraamzorg regel je via je zorgverzekering. Het beste kun je dit al doen voordat je 16 weken zwanger bent.

Kraampakket
In het kraampakket zitten spullen die je nodig hebt bij je thuisbevalling en vlak na de geboorte. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Krijg je dit pakket niet, dan kun je een volledig pakket kopen bij de apotheek. In sommige drogisterijen worden ook kraampakketten verkocht.

Erkenning en gezag
Als je niet getrouwd bent kan het kind toch de achternaam van je partner krijgen. Dit wordt ‘erkennen’ genoemd. Om het ongeboren kind te erkennen moet je een afspraak maken met een gemeente-ambtenaar en geldige legitimatiebewijzen meenemen. Dit kun je het beste in de 5e of 6e maand van de zwangerschap regelen. Met het erkennen is niet het ouderlijk gezag vastgelegd. Hiervoor moet na de geboorte een verzoek bij de rechtbank worden ingediend. De formulieren hiervoor ontvang je bij de erkenning. Meer informatie.
 
Voor informatie over erkennen in de gemeente Alkmaar kun je de afdeling burgerzaken bellen. Deze afdeling is bereikbaar via telefoonnummer 072-5488414.
Terug
Kinderwens
Zwanger
Bevallen
Kraamtijd