FAQ

Hier vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.



Zwangerschap en Corona

Wijzigt er iets in de toegankelijkheid van de verloskundige zorg?

Belangrijk vinden we het om te benadrukken dat we voor u klaarstaan. Altijd, maar juist ook in deze periode. We vinden het dan ook cruciaal dat u contact met ons opneemt bij vragen of ongerustheid, zoals u anders ook zou doen. Dus voelt u bijvoorbeeld uw kindje minder goed bewegen, houdt u veel vocht vast of heeft u veel klachten van hoofdpijn, dan willen we dit graag van u horen. Wij staan met voldoende personeel klaar voor u om te helpen, uw vragen te beantwoorden en indien nodig extra onderzoek te doen.

Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Het is nog onzeker of bij een infectie met COVID-19 het verloop anders is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er een licht verhoogde kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is. 

Vanuit de regio`s waar Corona eerder is vastgesteld dan bij ons, weten we dat het zelden bij zwangere vrouwen wordt vastgesteld. Wellicht heeft het goed opvolgen van de voorschriften omtrent hygiëne en afstand houden hierin een grote rol.

Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?

Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het COVID-19 virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.

Ik heb nu een infectie met COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met verloskundige of gynaecoloog door?

Overleg met uw eigen verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.

Wie mag er mee naar een zwangerschapscontrole?

Er wordt u gevraagd om alleen te komen naar de afspraken met uw verloskundige of uw gynaecoloog. Dit geldt ook voor de afspraak van de 20 weken echo. Uw partner mag ook niet in de wachtkamer plaats nemen.

Het is mogelijk om via Face-time, Whatsapp video of Skype verbinding te maken met uw partner tijdens de afspraak.

Gaan alle controle afspraken door?

De controles zullen in een aangepast schema en deels telefonisch plaatsvinden als dat kan. U krijgt echter de zorg die nodig is. De verloskundige of het ziekenhuis zal contact met u opnemen als afspraken veranderen.

Ik heb nu een infectie met COVID-19, mag ik thuis bevallen?

Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met extra bewaking van de foetus. 

Voor de zwangere vrouwen in onze regio zal de bevalling dan in principe in NWZ locatie Alkmaar plaatsvinden en niet in Den Helder.

Als u 24 uur klachtenvrij bent mag u, als u verder geen medische indicatie heeft, weer bij u eigen verloskundige en dus ook thuis bevallen.

Mag mijn partner bij de bevalling aanwezig zijn?

Uw partner mag altijd bij de bevalling aanwezig zijn. Wel zullen er extra voorzorgsmaatregelen gelden indien er sprake is van klachten die kunnen wijzen op COVID-19. Als er een reden is voor een keizersnede en uw partner heeft klachten passend bij, of een bewezen, COVID-19 infectie dan kan hij helaas niet mee naar de operatiekamer.

Kan ik nog poliklinisch bevallen?

U kunt gewoon poliklinisch bevallen als dat uw voorkeur heeft.

Kan ik nog pijnstilling krijgen tijdens mijn bevalling?

U kunt zoals altijd pijnstilling krijgen tijdens uw bevalling.

Wie mag er op kraambezoek komen?

Op de kraamafdeling is het vanaf heden toegestaan dat er 1 persoon per dag op bezoek mag komen voor maximaal een half uur. Dit alleen tijdens de bezoekuren en op dat moment mag de partner NIET aanwezig zijn.

Kinderen tot 13 jaar mogen bij hun moeder op bezoek komen onder begeleiding van de andere ouder. Wel moeten zij op de kamer blijven.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met COVID-19 heb?

Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. COVID-19 is niet aangetoond in moedermelk.

Borstvoeding kan de baby zelfs beschermen tegen COVID-19 als antistoffen die door u zijn aangemaakt worden doorgegeven aan de baby.

Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een chirurgisch mondkapje en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in uw nabijheid, valt het te overwegen om gekolfde voeding door een gezond persoon te laten geven.

Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, moet ik nu onder controle van een gynaecoloog?

In principe is een doorgemaakte infectie met COVID-19 geen medische indicatie.

Zwangerschap

Waar moet ik rekening mee houden als ik met vakantie ga?

Tijdens je zwangerschap kun je gerust met vakantie gaan. We raden aan een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is. Als zich onverwacht toch problemen zijn, dan is in ieder geval goede zorg beschikbaar. In sommige tropische landen is dat niet altijd het geval. Bovendien kun je onder primitieve omstandigheden wat gemakkelijker een infectieziekte oplopen die gepaard gaat met bijvoorbeeld hoge koorts of diarree.

Vliegen is over het algemeen geen probleem als je zwanger bent. Toch is het verstandig om eerst je verloskundige of gynaecoloog te raadplegen, zeker als er complicaties zijn opgetreden tijdens je zwangerschap. De laatste vier weken voor de uitgerekende datum mag je niet meer vliegen. Wanneer je een meerling verwacht, wordt aangeraden om vanaf 34 weken niet meer te vliegen. Sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren strengere regels, waarbij er na zeven maanden zwangerschap al niet meer gevlogen mag worden. Wij adviseren je om een vliegverklaring mee te nemen wanneer je een vliegreis maakt. Vraag goed na bij je vliegtuigmaatschappij welke eisen worden gesteld, zij bepalen uiteindelijk of je mag vliegen.

Wat mag ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Op de pagina voeding vertellen wij hier meer over. 

Mag ik sporten?

We verwijzen je naar de informatie over sporten op deze website. 

Mag ik nog gemeenschap hebben?

De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per vrouw en per zwangerschap. Bij een zwangerschap die normaal verloopt zijn er geen aparte adviezen ten aanzien van seks. Gemeenschap veroorzaakt geen miskraam of beschadiging van je kind.

Wanneer je last hebt van vaginaal bloedverlies wordt gemeenschap vaak afgeraden. Ook bij weeën activiteit vóór 37 weken zwangerschap en bij gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden. Het is mogelijk dat je na gemeenschap een klein beetje bloed verliest. Dat wordt veroorzaakt door aanraking met de penis van de baarmoedermond waardoor er een bloedend wondje ontstaat. Schrik daar niet van, het houdt vanzelf weer op.

Heb je vragen over seksualiteit, bespreek dat dan met de verloskundige of gynaecoloog bij één van de controles.

Wie moet ik op de hoogte stellen van mijn zwangerschap?

Het is belangrijk dat je huisarts en apotheek op de hoogte zijn van je zwangerschap. Als je iets hebt waarvoor je bij de huisarts komt, kan hij/zij daar rekening mee houden. Ook de apotheek houdt rekening met je zwangerschap, door alleen medicijnen mee te geven die je in de zwangerschap mag hebben.

Goede gebitsverzorging is belangrijk, zeker tijdens de zwangerschap. Je hebt door de hormonen sneller last van gezwollen en bloedend tandvlees, waardoor het moeilijker is de tanden schoon te houden. Vertel de tandarts altijd dat je zwanger bent. Als voor een behandeling een plaatselijke verdoving nodig is, kan dat zonder problemen.

Röntgenfoto’s maken wordt in de eerste drie maanden liever niet gedaan. Wanneer een foto echt nodig is vanwege een spoed behandeling, dan is het verstandig deze behandeling toch te laten plaatsvinden en niet uit te stellen. Je kunt vragen of het mogelijk is je buik voor de röntgenfoto af te dekken met een loodschort.

Verder moet je werkgever op de hoogte zijn van je zwangerschap, soms moeten er tijdelijk andere werkzaamheden voor je gezocht worden.

 

Ik ben zo moe, is dat normaal?

Veel zwangere vrouwen zijn tijdens de zwangerschap meer vermoeid. Vanaf de eerste dag van je zwangerschap groeit je kind steeds meer. Die groei gaat dag en nacht door en kost veel energie van jou. Ook het kind heeft veel energie nodig om te groeien. Alle hormonale veranderingen en processen kosten je lichaam ook energie.

Al met al heb je nu ineens meer rust en slaap nodig dan normaal. Soms is de vermoeidheid te verklaren door een gebrek aan ijzer. In de zwangerschap controleren we dan ook een aantal keer het ijzergehalte (Hb-gehalte). Als dat te laag is, krijg je ijzertabletten voorgeschreven. Dat is echter zelden de oorzaak van de vermoeidheid.

 

Ik ben vegetariër, waar moet ik op letten?

Wanneer je geen of nauwelijks vlees eet, let er dan op dat je genoeg vitamine B en ijzer binnenkrijgt. Vitamine B zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.

Bevallen

Hoe lang duurt een bevalling gemiddeld?

De duur van de bevalling hangt af van meerdere factoren. De gemiddelde duur van de ontsluitingsperiode bij je eerste bevalling is 12 uur. Bij een tweede of volgende bevalling is duurt ontsluitingsperiode 5–7 uur. De aanloop tot de bevalling gaat vaak gepaard met onregelmatige weeën, variërend in intensiteit en frequentie. Over de beginfase van de ontsluiting of de bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter. Bij regelmatige krachtige weeën, en vanaf 3 centimeter, ontsluit een vrouw bij een eerste kind ongeveer een centimeter per uur. Bij een tweede of volgend kind kan dit sneller gaan. Bij 10 centimeter is sprake van volledige ontsluiting. De uitdrijvingsfase duurt bij een eerste bevalling gemiddeld een uur. Bij een tweede of volgende bevalling 20–30 minuten.

Wat is ontsluiting?

Het opengaan van de baarmoedermond noemen we ontsluiting. De ontsluiting begint pas na het verstrijken (korter en platter worden) van je baarmoedermond. Door de ontsluitingsweeën gaat je baarmoedermond steeds een stukje verder open tot je 10 cm ontsluiting hebt bereikt.

Wat zijn weeën?

Iedere vrouw weet wel dat weeën bij een bevalling horen, maar wat zijn weeën eigenlijk precies? Bij weeën trekt de baarmoederspier samen. Deze samentrekkingen zorgen ervoor dat de baby tegen de baarmoedermond aandrukt. Hierdoor gaat de baarmoedermond steeds verder open. Weeën zijn vaak pijnlijk en juist die pijnlijke en krachtige weeën zorgen voor een toename van de ontsluiting.

Hoe herken je het begin van een bevalling?

Er zijn verschillende dingen waar je het begin van de bevalling aan kunt herkennen:

  • weeën die steeds krachtiger worden en steeds korter na elkaar komen
  • breken van de vliezen
  • verlies van de slijmprop*

 

*Hoewel het slijmpropverlies kan wijzen op het begin van de bevalling, zijn er ook vele zwangeren die de slijmprop al dagen voor de bevalling zijn verloren.

Wat is een poliklinische bevalling?

In bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie wordt een poliklinische bevalling genoemd.

Wanneer moet je in het ziekenhuis bevallen?

Soms is het noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Dit wordt een klinische bevalling genoemd. Je bevalling wordt dan begeleid door een gynaecoloog, een arts-assistent of een klinisch verloskundige. Er zijn verschillende redenen waarom een ziekenhuisbevalling noodzakelijk kan zijn. Enkele veel voorkomende redenen zijn:

  • de bevalling begint voor een zwangerschapsduur van 37 weken
  • er sprake is van een stuitligging of andere afwijkende ligging
  • eerder een keizersnede gehad of nu is een keizersnede afgesproken
  • aanwezigheid van meconiumhoudend vruchtwater
Welke spullen zijn handig om in huis te hebben voor een eventuele thuisbevalling?
  • kraampakket
  • ijskompressen
  • afvalemmer
  • vuilniszakken
  • voedingsbeha
  • ondersteek (te huur bij een thuiszorgwinkel)
Wat is handig om in te pakken voor een eventuele ziekenhuisbevalling?
  • een geldig legitimatiebewijs
  • babykleertjes (meerdere setjes) en babycape
  • autostoeltje
  • makkelijk zittend T-shirt
  • reserve nachtkleding
  • ondergoed (ruim zittend)
  • pantoffels of slippers
  • toiletartikelen
  • boeken, tijdschriften, spelletjes, muziek
  • 1-euromunt voor eventueel gebruik van een rolstoel;
  • camera (denk aan batterijen en geheugenkaart).
  • telefoonoplader

Kraamzorg

Wanneer moet ik kraamzorg regelen?

Zodra je dit zelf wenst, maar in ieder geval voor de 16e week van je zwangerschap.

Wanneer bel ik de kraamzorg?

Wanneer je thuis bevalt, zal je verloskundige aangeven wat het moment is om de kraamzorg te bellen of zal zij zelf contact met de door jouw gekozen kraamzorgorganisatie zoeken.

Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen en hier geen kraamverzorgende bij aanwezig was, bel je het kraambureau wanneer je uit het ziekenhuis ontslagen wordt. De planning maakt dan met jullie een afspraak voor het tijdstip waarop de kraamverzorgende bij jullie thuis komt.

Op hoeveel uur kraamzorg heb ik recht?

Het aantal uur kraamzorg hangt af van een aantal factoren die vastgelegd zijn in het landelijk indicatie protocol. De basis bij het geven van borstvoeding is 49 uur en bij flesvoeding  45 uur. Tijdens de intake stellen we het aantal kraamzorguren vast, maar ook na de bevalling en in de kraamweek wordt bekeken of deze toereikend zijn of dat er een herindicatie nodig is.  Een herindicatie kan tijdens de kraamweek door de verloskundige worden afgegeven.

 

Wat doet een kraamverzorgende?

De zorg voor moeder en kind staat voorop. Je kraamverzorgende houdt dan ook goed jullie gezondheid en de ontwikkeling van je baby in de gaten. Daarnaast betrekt je kraamverzorgende je partner en eventuele andere kinderen binnen het gezin erbij en doet zij  huishoudelijke taken zoals de was, het schoonhouden van de kraamkamer en sanitair en het verzorgen van de maaltijd. Verder geeft zij voorlichting, advies en instructie, zodat je na 8 - 10 dagen in staat bent zelfstandig de zorg voor je baby op te pakken.

Hoe laat start een kraamverzorgende?

Op de dag dat je baby geboren is, spreekt de planning met jullie af hoe laat je kraamverzorgende zal starten. Op de dagen daarna start je kraamverzorgende haar werkdag in principe tussen 8.00 en 9.00.

Als ik ‘s nachts uit het ziekenhuis kom met mijn baby, kan ik dan kraamzorg krijgen?

Dit hangt af van de door jouw gekozen kraamzorgorganisatie en welke voorwaarden zij daaraan verbinden. Informeer er naar bij de organisatie waar je je hebt ingeschreven.

Komt de kraamverzorgende ook bij ons in het weekend of met feestdagen?

Jazeker, er wordt 7 dagen per week zorg gegeven; ook met de feestdagen. De verdeling van de uren gaat in overleg.

Ik heb geen klik met de kraamverzorgende die gekomen is. Wat moet ik doen?

Het kan altijd gebeuren dat je geen klik voelt bij je kraamverzorgende, maak dit dan met haar bespreekbaar. Lukt het niet om je wensen met haar af te stemmen en zie je bezwaar tegen de verzorging door deze kraamverzorgende? Dan bel je met de planning van desbetreffende organisatie.

Wat kan ik verwachten van de intake aan huis?

Tijdens de intake bespreken we uitgebreid wat je kunt verwachten van je kraamtijd en kijken we samen naar het aantal uur waarop je recht hebt in verband met jouw situatie, is er ruimte om ons al je vragen te stellen en verstrekken we je de kraamwijzer/zorgplan.

Waarom krijg ik geen huisbezoek, maar een telefonische intake?

In Nederland is het in principe zo geregeld dat de meeste zorgverzekeraars alleen een huisbezoek vergoeden bij het krijgen van een 1e kind of op indicatie. 

Moet mijn bed echt opgehoogd worden?

Onze kraamverzorgenden proberen we zo gezond en fijn te laten werken. Door je bed op te hogen tot 70 à 80 cm, waarborgen we een goede werkomgeving voor haar zodat het risico op nek-, schouder- en rugklachten zo klein mogelijk is.

Wat moet ik allemaal aanschaffen voor een thuisbevalling?

In een kraampakket zitten alle benodigdheden voor een thuisbevalling. Afhankelijk van je pakket wordt deze vergoed door je ziektekostenverzekering. Zo niet, kun je deze kopen bij verzekering, thuiszorgwinkel of apotheek.

Waarom dien ik twee kruiken aan te schaffen?

De kruiken worden gebruikt tijdens de bevalling om de doeken waarmee we je baby afdrogen en toedekken op te warmen. Daarnaast zorgen we ook dat je baby’s eerste kleertjes en het wiegje/bedje opgewarmd worden. Hier gebruiken we tijdens de kraamtijd ook de kruiken voor en bij het evt. extra moeten opwarmen van je baby.

Ik wil graag borstvoeding gaan geven. Is het handig als ik al een borstkolf ga aanschaffen?

Het is vooraf nog niet nodig om een borstkolf aan te schaffen. Indien er problemen zijn met de borstvoeding overleg dan met je kraamverzorgende welke mogelijkheden er zijn voor kolfgebruik-/huur.